topbella

Friday

Sambal Tempoyak Ikan Bilis

Lama gak tak bercerita ttg masak2 ni...last week my office mate bwak tempoyak u... 1 tup ais kerim tu... mommy dia saja bagi banyak, bleh agih2 kan pd kenkawan... so time i bungkus membungkus, semerbak 1 opis dgn bau nye.... ada org suka bau tempoyak ni...ada yg x suka...

So ada le peluang buat sambal ikan bilis dgn tempoyak... ni makan time sahur masa nasi masih panas sodap ni...

So apa yg u all perlukan .....
-1 mangkuk(air basuh tangan) ikan bilis yg telah dibersihkan, di goreng garing
-2 biji bawang besar - dipotong n tumbuk
-10 biji cili padi  - klau lagi nak berasap boleh tambah lagi.... ditumbuk gak
- 1/2 keping asam keping (kalau tempoyak x begitu masam, kalau tempoyak dah masam x perlu letak)
- garam secukup rasa n secubit gula(kalau suka)
-3 sudu besar tempoyak ( nak power lagi guna 5 sudu)
Cara masak nye...
Masukkan minyak masak secukupnya untuk menumis cili n bawang yg telah d tumbuk.... bila cili n bawang naik bau dan masak masukkan sedikit air ( 1/2 cawan) biarkan ianya mengelegak, masukkan tempoyak, asam keping, garam n gula.... kacau sehingga tempoyak berkilat..... masukkan ikan bilis.... sesuaikan rasanya.... n boleh diangkat....
****pada sesiapa yg suka berkuah bleh lebihkan air...
k dah siap....  tq Noor 4 d tempoyak....


Life must go on...

2 orang menggomel...:

Reflisia said...

sedapnya..kalau masz ader sure saya akan bawak balik juga kan...

n mesti noor yang bawak kan?

Bittersweetflavours said...

dah semesti nye...

My photo
Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Mom of 3 sweetypie daughters.... interest in baking, cooking, beading and art (hand and art work especially)