topbella

Wednesday

Buah Pinang

I x pernah tau plak petua ni... berkenaan kegunaan buah pinang...
Time kenduri rumah bonda ari Sabtu tu ari ada le sulur keladi masak asam pedas... (mmg x lauk kegemaran pun... lain le kalau sulur kelai gulai masak lemak dgn siput sedut); so jeling2 maja je le time they all masak...
Bila time menyenduk masak asam keladi sampai le ke dasar periuk... ingatkan apa ke benda yg keras bulat... ketuk2 le... rupa2nya biji pinang...
Mengikut kata org yg memasaknya ni le petua tuk masak gulai keladi supaya tak gatal... I pun kata "ooooooo, ya ke x penah tau punnnnnn....."  cam na pun tabik pd tukang masak yg masak asam ni.... sedappppp... habis ... x pat nak bungkus bwak balik...

Life must go on...

0 orang menggomel...:

My photo
Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Mom of 3 sweetypie daughters.... interest in baking, cooking, beading and art (hand and art work especially)