Resepi tuk mereka2 yg rajin sahaja...
Bahan2 :
-Daging batang pinang - 1 kg Bawang besar 3 biji - dipotong dadu (kalau malas blender je)
-Halia - 1/2 inci (tumbuk lumat)
-Bawang putih - 3 ulas (tumbuk lumat)
-Cili kering yg telah diblender - 1 senduk besar
-Jintan kasar dan ketumbar - semuanya 1 sudu kecil (perlu disangai n kemudian ditumpuk kasar)
-kulit kayu manis -1 batang
-bunga lawang - 3 kuntum
-Kicap -1 cawan, untuk perap daging 1/2 cawan
-Air asam jawa - 1/3 cawan
-Garam - ikut kemasinan memasing
-Minyak masak - ikut keperluan
Caranya plak:
Daging dicuci n dipontong kiub besar2 agak2 dlm 4 x 4in n d rebus dlm periuk, airnya cukup paras2 daging je.. bila empuk, toskan n sejukkan, pastikan air rebusan disimpan. Stlah sejuk potong lebar agak2 2 x 2in n nipis agak2 1/2 cm n ditumbuk (empuk2 lebih kurang supaya uratnya pecah). Kemudian diperap dengan sedikit garam n kicap (dlm 1/2 cawan). Kemudian digoreng lebih kurang je... jangan sampai garing
Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, jintan n ketumbar, bila naik bau masukkan bawang putih, bawang merah n halia ... tumis hingga naik bau n agak2 garing masukkan cili kering, dan pastikan cili masak atau sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan air lebihan rebusan daging, biarkan ia mengelegak n masukkan daging dan kacau. Masukkan garam, air asam jawa, gula n kicap, kacau sehingga kering n sesuaikan rasanya...
Ok dah siap ...
Life must go on...
Friday
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 orang menggomel...:
Post a Comment