topbella

Tuesday

Buat biskut cekelat ala2 famous amos le


Hasil biskut Happy New Year 2013..tetiba rajin le pulak nak membakar biskut, hasil usaha anka beranak...

Resepi:
250gm butter
150gm gula perang
3 biji kuning telur
1 sudu teh esea vanilla
1 sudu teh serbuk cekelat emulco
100 gm kekelat chip
50gm cekelat parut
50gm hazelnut (dipangang n cincang)
50gm kacang badam (dipangang n cincang)
15 gm sebuk cokolat
1/2 susu teh baking powder

Cara2:
1. Panaskan oven 160darjah celcius
2. Pukul butter +gula hingga sebati, masukkan kuning telur satu persatu, pukuk sehingga sebati.
3. bahan2 kering diayak bersekali n masukkan sedikit sedikit kedalm bekas butter n gula..gaulkan dgn hujung jari sehingga menjadi doh
4. masukkan esen n emulco n coklat chip n coklat parut n kacang2 , sebatikan
5. bulat-bulatkan dan letak di dulang pembakar, dan penyetkan atasnya dengan grafu kecil...buat sehingga habis.. bakar dlm masa 20 minit....
6. Sejukkan sebelum di simpan dlm botol..
Acik ne tak sempat simpan pon..masak seloyang , seloyang habis..
 Life must go on…

0 orang menggomel...:

My photo
Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Mom of 3 sweetypie daughters.... interest in baking, cooking, beading and art (hand and art work especially)