topbella

Friday

Bihun Sup

Smlm ptg gi klinik bli ubat... masuk je klinik tu... mak ooiiii... sedap nye bau (mkin prut tngah lapar kot...) .. Nampak le adik farmasi tengah sorru... smpat tanya lagi sblm bli ubat..
Makan apa tu?  Harum bau nye..
Mi sup... bli d kdai blakng tu... sdap...
So ambik ubat n clah le... dlm hati.. best gak buat sup ... apa ye ada dlm peti ais..
Smpai rumah.. gledah peti ais... ayam...ok.. fish ball ... ade gak...ok...tahu ... ok gak... carrot ...ok... daun sup ??? yea2 ada... tersangat le ok nye.. sawi.. kobis... masuk je smua..
sotong??? ok lah gak... masuk je... kan nye mabuk...
bihun mmg ada stok... sup bunjut ... mmg ada stok
So jadi le Bihun Sup Bidan Terjun...

Klau berminat ni le bahan2 yg seadanye...
Ayam - 3 ketul je cukup... potong kecik2..
sotong - 2 ekor je... potong ikut suka le...
sawi - dlm 1ikat n d potong
kobis - 5 kelopak n potong
fish ball - 10 biji .. potong 2
tahu - 2 keping... potong dadu
carrot - 1/2 batang - potong agak2 1 in je n d belah2
daun bawang n sup - 1 tangkai... potong pendek2.. agak2 1 cm
bawang merah 3 butir ..tumbuk lumat
bawang putih 1 biji ... tumbuk lumat gak
halia - sebesar ibu jari ... tumbuk lumat gak

Cara nya
Bahan2 yg d tumbuk n penumis (yg dtg bersekali dgn sup bunjut tu... klau x de igno je le..) tumis dlm periuk yg ada minyak sikit je letak dlm 2 sudu makan... naik bau... masukkan ayam... agak kecut ayam tambahkan 4 gelas air... biarkan mendidih.. masukkan sup bunjut... bila ayam agak empuk masukkan fish ball, tahu n carrot ... bila carrot agak lembut ... masukkan smua bahan2 lain kecuali daun sup n daun bawang.. bila semua empuk masukkan garam n sesuaikan rasanya...

Bihun direndam agak 1/2 jam n celur dlm air mendidih yg telah dimasukkan garam.. bila empuk dlm 10 mint toskan..

Ni sambal kicap plak...
5 tangkai cili padi...
bawang putih 2 butir je... n di bakar..
kicap manis... agak suku cawan
gula n garam halus ... 1 sudu teh setiap
cara..
bawang yg telah d bakar buang kulit n tumbuk lebih kurang je dgn cili (bonda kata 'hompok2 an yo')
tambahkan kicap, garam, gula n perahan air limau nipis dlm 2 sudu besar..
wala dah jadi...
so bleh makan... ni nak show off 'menyulungkan' bekas cili yg dpt ari Sabtu lepas...

Ucapan ribuan terimakasih banyak kepada teman seperjuangan (projek 'bling-bling')Niza kerana menghadiahkan sup bunjut... mmg sedap sup nye... lain kali bleh kirim beli lagi (sup bunjut dr Kelantan... jauh no...) kalau nak beli boleh oder ke x Cik Niza???

 kakLife must go on...

4 orang menggomel...:

Anonymous said...

Uhukuhukkk....sape lak sebut nie??? haa kat cne rupe nye ade org sebut nama kite...nak krim ble jer tp tgu time kte nak blik klate la u...Jom ade yg nak ikut ke???? ujng bulan ni smp bulan 2 kte cuti nie...meh2 suma....

Bittersweetflavours said...

buat time x pe... x kirim lagi coz stok msih ada... next time le...

Reflisia said...

nak order juga sup bunjut....

Bittersweetflavours said...

nak oder kna gi blog Sweet's Memoir In My Life...

My photo
Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Mom of 3 sweetypie daughters.... interest in baking, cooking, beading and art (hand and art work especially)