Kepada sesiapa yg berminat nak try no problem... bleh salin..
What u need...
i) 1kg kerang ... cuci n masukkan dlm kuali n d tutup n pasang api... agak2 6 @ 7 minit padam api n bleh d kopek kerang yg tersenyum ni.. (make sure suam2 dulu bru d kopek... kang ada yg melecur tangan ... mak cik x mau bertanggung jawab de...)
ii) Santan ... rm1.50, ni tuk yg malas... op bukan malas ... tapi nak cepat.. nalau nak feel lebih sikit bli kelapa sebiji n perah sendiri... mau santan pekat je tau.. (agak2 3@4 gelas)
iii) cili boh agak2 3 sudu cukup le... yg malas.. yg rajin dlm 5 tangkai cili kering
iv) cili padi ... nak power lebih guna 15 biji... x mau pedas guna dlm 9@10 biji je ok dah..
v) serai 3 batang, lengkuas, halia n kunyit dlm sebesar ibu jari...
vi) bawang merah... 6 ulas
vii) bawang putih ... 2 ulas cukup le..
viii) kacang panjang dlm rm 1.00 n di cuci n potong secara serong... (bonda kata layang layang je potong kacang tu...)
viiii) asam gelugur 1 keping n garam secukup rasa
Method nye plak
- Pekara (iii), (iv), (v), (vi) n (vii) diblender / tumbuk lumat... masukkan dlm kuali n tambahkan santan. (Jika santan ready beli dr kedai tambahkan agak2 3 gelas air) Make sure api dinyalakan... kacau sentiasa...
- bila santan pecah minyak masukkan isi kerang... n kacau lagi
- bila santan hampir kering masukkan kacang panjang, asam keping n garam... nak tambah gula bleh gak ... secubit cukup le... sesuaikan rasanya...
- wala dah masak... makan ngan pulut pun sodap...
... sorry u all.. gambar x brapa clear ..
Life must go on...
Monday
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 orang menggomel...:
Memang sodap...tp umah tak ade gas lg cmno?
Post a Comment