topbella

Sunday

Petua Di dapur

Petua di dapur ni berkaitan kuali...
Kalu baru beli kuali besi, nnti bila masak (especialy kalu masak lemak cili api) kuah lauk akan jadi kusam... coz org kg i kata 'koli eh bongka'... means... besi dr kuali keluar le...
Caranye cam ni...
1) Mula2 skali sangai kelapa dlm kuali agak2 setengah biji  (goreng tanpa minyak)... sampai hangus... (bukan nak buat kerisik ye...)  bila kelapa tu dah sejuk gosok2kan d kuali... basuh kuali tersebut...
2)Kemudian ambil sebiji telur n pecakah dgn kerabang telur sekali di kuali n gosokkan d kuali... gosok biar rata... kemudian ambil sabun pencuci pinggan dan cuci dgn bersih...
3)  Panaskan kuali d atas dapur n angkat setelah kering air dikuali... sebelum menyimpannya, sapukan minyak masak rata dikuali tersebut...

Bila nak guna kuali ulang step (2)...
Inshallah kuali x bongka lagi doh...  kalau u all ada petua2 yg berkaitan bagi le tau I, bleh kita share...
Life must go on...

0 orang menggomel...:

My photo
Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Mom of 3 sweetypie daughters.... interest in baking, cooking, beading and art (hand and art work especially)