topbella

Saturday

Sambal Sempoi...

Today kids kena gi school coz cuti ganti Tahun Baru Cina... sunyi sepi rumah... tengkuk dah sakit duk jahit manik... dlm kepala terfikir nak masak apa ya... yg sempoi..
Teringat plak time bebudak dulu kalau gi rumah org kenduri mesti ada sambal tumis makan dgn pulut kuning... lama x buat sambal ni..
Time tumis sambal teringat plak ada kwan cite dia gi kenduri (member ni org Sel.) d N9 area kg I lah.. dia kata kedekut nye tuan rumah bagi makan pulut kuning dgn sambal je.. klau d kg dia mkn dgn kari daging..
Bila degar cam tu.. kena la explain.. mmg d kg I mkn pulut kuning dgn sambal tumis.. bukan kedekut... tpi mmg cam tu..

So klau u all nak resepi, cam ni bahan2nye..
1) Ikan bilis 1 mangkuk (yg telah dibuang tahinya n d bersihkan)
2) Bawang besar 2 biji...dimayang je
3) Cili kering yg telah diblender ... 2 senduk
4) Santan pekat .... 1 mangkuk
5) Garam dan air asam secukup rasa
6) Petai ... 1 papan n ambil isinya (kalau suka)

Cara
Tumiskan cili, bila garing masukkan petai n ikan bilis... kacau agak 5 minit, masukkan santan, kacau lagi sehingga santan pecah minyak...
Kemudian masukkan air asam n garam n bawang... kacau sehingga pekat.. sesuaikan rasanya... (jika agak pedas tambahkan santan...) Wala... dah siap...
Ni le hasilnya... I suka makan dgn roti... dgn pulut pun best gak... tapi x bleh banyak2 coz angin .. nnti perut i kembong...












Life must go on...

0 orang menggomel...:

My photo
Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Mom of 3 sweetypie daughters.... interest in baking, cooking, beading and art (hand and art work especially)